Διαχείριση Άγχους | Ψυχολόγος
Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν άγχος σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, όπως π.χ. όταν μιλούν μπροστά σε μεγάλο κοινό. Το άγχος που νιώθουμε τότε είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε περιστάσεις που απαιτούν κάποια προσπάθεια ή που δε μας συμβαίνουν συχνά, ή όταν κάποιες συνθήκες στη ζωή μας αλλάζουν. Κάποιες φορές όμως αυτό το άγχος γίνεται εμπόδιο στην καθημερινότητά μας και στο να ζήσουμε τη ζωή μας όσο πιο ευχάριστα γίνεται.
Το άγχος δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους. Μπορεί κάτι που αγχώνει πολύ έναν άνθρωπο να αφήνει αδιάφορο κάποιον άλλο. Καθένας από εμάς αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι μόνο αρνητικό για τη ζωή μας, αν και πολλοί πιστεύουν πως κάποιος μπορεί να είναι χαρούμενος μόνο αν δεν έχει καθόλου άγχος. Στην πραγματικότητα, είναι αυτό που μας κινητοποιεί για να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητά μας, από την απλή διεκπεραίωση των υποχρεώσεών μας μέχρι να γινόμαστε καλύτεροι όπου μπορούμε.
Σημάδια που σημαίνουν ότι το άγχος μας παίρνει τον έλεγχο στη ζωή μας.
● δυσκολία στο να κοιμηθούμε ή να παραμείνουμε κοιμισμένοι
● συνεχής ένταση στο σώμα
● αδυναμία να χαλαρώσουμε τους μύες μας
● επίμονοι πονοκέφαλοι
● προβλήματα στην πέψη που επιμένουν
● αγωνία χωρίς να ξέρουμε γιατί
● εκνευρισμός
● συνεχής αμφισβήτηση του εαυτού μας.
Η βοήθεια της ψυχοθεραπείας
Ο Ψυχολόγος θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε με ποιον τρόπο εκδηλώνουμε το άγχος και πώς αντιδρούμε σε αυτό. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα είναι στο μέλλον πιο εύκολο να καταλάβουμε πότε αγχωνόμαστε σε σημείο που να δυσκολεύει την καθημερινότητά μας και να αναλάβουμε δράση πριν γίνει σοβαρή η κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε να καταπονήσουμε το σώμα μας με συνήθειες που μπορεί να έχουμε όταν πλέον το άγχος έχει εγκατασταθεί, όπως η κατανάλωση αλκοόλ για να χαλαρώσουμε.
Επιπλέον, ο ειδικός ψυχικής υγείας θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε και να μειώσουμε τα πράγματα που μας προκαλούν άγχος. Για παράδειγμα, θα επισημάνει τεχνικές διαχείρισης του καθημερινού προγράμματος, εάν αυτό φαίνεται χατικό και αγχογόνο. Η ουσιαστική συνεισφορά του Ψυχολόγου είναι ο εντοπισμός των πραγμάτων που προκαλούν άγχος και η καθοδήγηση για τη διαχείρισή τόσο αυτών, όσο και των σκέψεων που εντείνουν το άγχος.