Διαχείριση Θυμού
Διαχείριση Θυμού
Όλοι μας έχουμε νιώσει θυμό. Πρόκειται για ένα συναίσθημα απόλυτα φυσιολογικό και υγιές, που μπορεί να κινείται μεταξύ μιας απλής ενόχλησης και έντονης οργής. Ο θυμός μας κάνει να αντιδρούμε έντονα και διεκδικητικά και αυτό σημαίνει ότι έτσι φροντίζουμε ώστε να εξασφαλιστούν κάποιες ανάγκες μας. Μπορεί να είμαστε θυμωμένοι με εξωτερικούς παράγοντες, όπως κάποιο πρόσωπο ή μια κατάσταση. Μπορεί όμως ο θυμός μας να προέρχεται από την πολλή και συνεχόμενη σκέψη μας πάνω σε κάποιο πρόβλημα ή από κάποια ανάμνηση και έτσι να έχει εσωτερική αιτία. Όταν ο θυμός όμως εκφράζεται επιθετικά και έντονα στις περισσότερες καταστάσεις που εμπλεκόμαστε, και ειδικά όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κοινωνικούς κανόνες συμπεριφοράς, τότε ο θυμός μας μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους, στη δουλειά μας, αλλά και τελικά να μας κάνει να μην ήμαστε ευχαριστημένοι από τη ζωή μας.
Φτάνουμε στο σημείο να εκφραζόμαστε επιθετικά συστηματικά όταν δεν εκφράζουμε το θυμό μας και τον κρατάμε μέσα μας. Τότε μπορεί να αρχίσουμε να φερόμαστε εχθρικά απέναντι στους άλλους και να μην τους εξηγούμε το γιατί, ακόμα και αν το ζητάνε, ή να τους μιλάμε επιθετικά και απότομα χωρίς να μας έχουν προκαλέσει, αλλά και να απομακρύνουμε κοντινά μας άτομα και να αποφεύγουμε υποχρεώσεις όπως το σχολείο ή η δουλειά.. Επίσης, εάν κάποιος μιλάει διαρκώς υποτιμητικά για άλλους ή για πράγματα, ακόμα και αν δεν τα γνωρίζει και είναι μονίμως απαισιόδοξος, αυτά είναι ενδείξεις ότι κρύβει μέσα του καταπιεσμένο θυμό.
Η βοήθεια της ψυχοθεραπείας
Για αυτούς που κρύβουν μέσα τους θυμό και θέλουν να μάθουν να το ελέγχουν, η δουλειά που θα πρέπει να κάνουν δεν είναι πολύ δύσκολη. Ο ψυχολόγος θα τους βοηθήσει να αντιληφθούν τι τους συμβαίνει όταν θυμώνουν, και έτσι να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια της επερχόμενης έκρηξης. Ακόμα, θα τους βοηθήσει να δομήσουν τον τρόπο σκέψης τους έτσι ώστε να επεξεργάζονται πιο ήρεμα και αποτελεσματικά τα γεγονότα. Η δουλειά με τον εαυτό μας για τη διαχείριση του θυμού μας ουσιαστικά έγκειται στην επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ώστε να αναγνωρίσουμε πώς αυτά δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, έστω και αν εμείς πιστεύουμε ότι είναι βοηθητικά. Μέσα από την επικοινωνία με τον Ψυχολόγο, καταλαβαίνουμε πώς οι σκέψεις μας συνδέονται με τα συναισθήματά μας και ανακαλύπτουμε τεχνικές για τον έλεγχό τους και, τελικά, της ίδιας μας της διάθεσης.