Διαχείριση Θυμού | Ψυχολόγος Υγείας
Όλοι μας έχουμε νιώσει θυμό. Πρόκειται για ένα συναίσθημα απόλυτα φυσιολογικό και υγιές, που μπορεί να κινείται μεταξύ μιας απλής ενόχλησης και έντονης οργής. Ο θυμός μας κάνει να αντιδρούμε έντονα και διεκδικητικά και αυτό σημαίνει ότι έτσι φροντίζουμε ώστε να εξασφαλιστούν κάποιες ανάγκες μας. Μπορεί να είμαστε θυμωμένοι με εξωτερικούς παράγοντες, όπως κάποιο πρόσωπο ή μια κατάσταση. Μπορεί όμως ο θυμός μας να προέρχεται από την πολλή και συνεχόμενη σκέψη μας πάνω σε κάποιο πρόβλημα ή από κάποια ανάμνηση και έτσι να έχει εσωτερική αιτία. Όταν ο θυμός όμως εκφράζεται επιθετικά και έντονα στις περισσότερες καταστάσεις που εμπλεκόμαστε, και ειδικά όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κοινωνικούς κανόνες συμπεριφοράς, τότε ο θυμός μας μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους, στη δουλειά μας, αλλά και τελικά να μας κάνει να μην ήμαστε ευχαριστημένοι από τη ζωή μας.
Ο θυμός συνήθως εκφράζεται με τρεις τρόπους, τους οποίους καμιά φορά μπορεί να μην τους συνειδητοποιούμε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να εκφράζουμε αυτό που μας ενοχλεί. Φτάνουμε στο σημείο να εκφραζόμαστε επιθετικά συστηματικά όταν δεν εκφράζουμε το θυμό μας και τον κρατάμε μέσα μας. Τότε μπορεί να αρχίσουμε να φερόμαστε εχθρικά απέναντι στους άλλους και να μην τους εξηγούμε το γιατί, ακόμα και αν το ζητάνε, ή να τους μιλάμε επιθετικά και απότομα χωρίς να μας έχουν προκαλέσει, αλλά και να απομακρύνουμε κοντινά μας άτομα και να αποφεύγουμε υποχρεώσεις όπως το σχολείο ή η δουλειά.. Επίσης, εάν κάποιος μιλάει διαρκώς υποτιμητικά για άλλους ή για πράγματα, ακόμα και αν δεν τα γνωρίζει και είναι μονίμως απαισιόδοξος, αυτά είναι ενδείξεις ότι κρύβει μέσα του καταπιεσμένο θυμό.
Για αυτούς που κρύβουν μέσα τους θυμό και θέλουν να μάθουν να το ελέγχουν, η δουλειά που θα πρέπει να κάνουν δεν είναι πολύ δύσκολη. Το πρώτο που μπορούν να κάνουν είναι να παρατηρήσουν το εαυτό τους όταν θυμώνουν. Η συνεχής αγωνία για απλά πράγματα, η ευερεθιστικότητα και η ανεξήγητη και απρόκλητη οργή είναι συναισθηματικά σημάδια ότι έχουν πρόβλημα διαχείρισης θυμού. Από την άλλη, και το σώμα τους δίνει πολλά σημάδια. Τα τσιμπηματάκια στα άκρα, η άυξηση του ρυθμού της καρδιάς και της αναπνοής, οι πονοκέφαλοι και η αίσθηση πίεσης εσωτερικά του κεφαλιού είναι επίσης ενδείξειςπροβλημάτων θυμού. Για αρχή, μπορούμε να παρατηρούμε πότε αρχίζουμε να νιώθουμε έτσι, και σε ένα τετράδιο που κρατάμε για το σκοπό αυτό, να καταγράφουμε σε ποιες περιπτώσεις αισθανθήκαμε έτσι. Σύντομα θα γίνει ξεκάθαρο ένα μοτίβο στο τι προκαλεί τις αντιδράσεις αυτές. Εντοπίζουμε έτσι την αιτία ή τις αιτίες του θυμού μας.
Κάποιοι άνθρωποι θυμώνουν πιο εύκολα από άλλους, αλλά χωρίς να ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά πλαίσια. Αν καταλάβουμε ότι μπορεί να έχουμε πρόβλημα θυμού που δεν περνάει έπειτα από λίγο διάστημα από μόνος του, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποια από τις παρακάτω τεχνικές για να το ξεπεράσουμε. Αρχικά μπορούμε να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε την αναπνοή μας ώστε να γίνει πιο αργή. Επίσης, μπορούμε να φανταστούμε μια χαλαρωτική για εμάς εικόνα, που θα μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε. Μπορούμε ακόμα και να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε το περιβάλλον μας στο σημείο που να μην μας θυμώνει. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσουμε ότι τσακωνόμαστε με τον/τη σύντροφό μας όταν συζητάμε σημαντικά θέματα το βράδυ επειδή ήμαστε κουρασμένοι και δεν έχουμε πολλή υπομονή, μπορούμε να αρχίσουμε να τα συζητάμε το πρωί ή οταν δεν έχουμε πίεση χρόνου. Το καλύτερο όμως που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μιλάμε για αυτό που μας ενοχλεί τη στιγμή που το αντιλαμβανόμαστε. Το να περιμένουμε να φτάσει στο απορχώρητο θα οδηγήσει μόνο στο να ξεσπάσουμε ακόμα πιο έντονα αφού ο θυμός μας θα χτίζεται όσο η ενόχληση συνεχίζεται.
Τα παραπάνω μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Υπάρχουν όμως και τεχνικές που θα μας μάθουν να χαλαρώνουμε αποτελεσματικά και, πιο σημαντικά, να δομήσουμε τον τρόπο σκέψης μας έτσι ώστε να επεξεργαζόμαστε πιο ήρεμα και αποτελεσματικά τα γεγονότα. Αυτοί όμως απαιτούν επίσκεψη σε ψυχολόγο.