Παχυσαρκία
Παχυσαρκία
Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση γνωστή, λίγο πολύ, σε όλους μας, με το χαρακτηριστικό ακραίο βάρος, σε σημείο που να απειλεί την υγεία μας. Μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιοπάθειες, προβλήματα στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα των γονάτων, διακοπή της περιόδου στις γυναίκες και, μακροπρόθεσμα, θάνατο. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τους ψυχολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που παίζουν το σημαντικό τους ρόλο στην εξέλιξη κα διατήρηση της κατάστασης.
Κάποιοι άνθρωποι παίρνουν ευκολότερα βάρος από άλλους, και για αυτό ευθύνονται τα γονίδιά τους. Αυτό όμως δε δικαιολογεί την υπερβολική πρόσληψη τροφής που κάνουν. Ο πιο συνήθης λόγος είναι τα συναισθηματικά προβλήματα. Το φαγητό, και ειδικά το πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά, συχνά χρησιμοποιείται ως μέσο για να αισθανθούμε καλύτερα όταν είμαστε στεναχωρημένοι. Ταυτόχρονα, σε τέτοιες καταστάσεις, προτιμούμε συνήθως την ξεκούραση και την αποφυγή των έντονων ρυθμών αντί για τη σωματική άσκηση, με αποτέλεσμα η ενέργεια που παίρνουμε να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από αυτή που ξοδεύουμε. Η πρακτική αυτή όμως αρχίζει να οδεύει προς την παχυσαρκία όταν γίνεται συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο ρόλος της ψυχολογίας
Τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα σε μια στρεσογόνα κατάσταση. Παρατηρούμε όμως ότι έχουμε αρχίσει να παίρνουμε βάρος. Προσπαθούμε να κάνουμε δίαιτα, όμως το σώμα μας έχει ήδη προσαρμόσει τις ανάγκες και τους ρυθμούς του σε μεγαλύτερες θερμίδες. Έχοντας συνηθίσει να τρώμε γευστικά φαγητά, δύσκολα θα προσκολληθούμε σε πιο απλά λόγω δίαιτας. Η κούραση από την έντονη καθημερινότητα κάνει ακόμα πιο δελεαστική την αναβολή της προσπάθειας, βλέποντας όμως ότι δεν πιάνει, γρήγορα ξαναγυρνάμε στις παλιές συνήθειες με το σκεπτικό ότι δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε. Το καινούργιο βάρος δημιουργεί το στρες που θα ξαναανοίξει τον κύκλο.
Η βοήθεια της ψυχοθεραπείας
Ο Ψυχολόγος θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο να κατανοήσει το φαύλο κύκλο που λειτουργεί ώστε να εμποδίζεται οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους. Οι χωρίς επιτυχία προσπάθειες θα απενοχοποιηθούν και ο θεραπευόμενος θα αποκτήσει νέα αυτοπεποίθηση ώστε να πραγματοποιήσει μια ολοστική (δίαιτα, άσκηση και, κυρίως, ψυχολογική υποστήριξη) και αποτελεσματική πλέον προσπάθεια. Βασικό στοιχείο στην προσπάθεια αυτή, είναι εντοπιστεί, με τη βοήθεια του Ψυχολόγου, ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής έγινε αρχικά συνήθεια και έπειτα τρόπος ζωής. Με τη βοήθεια του ειδικού, οι συνήθειες ζωής θα βελτιωθούν, πάντα με σεβασμό στην προσωπικότητα, τις προσπάθειες και τις ανάγκες του θεραπευόμενου.