Ψυχολογική υποστήριξη για γονείς παιδιών με χρόνιες παθήσεις
Οι γονείς των οποίων τα παιδιά πάσχουν από κάποια ασθένεια αντιμετωπίζουν ερωτήματα που αφορούν λεπτές ισορροπίες. Κυριαρχεί αμέσως η τάση να προστατεύσουμε το παιδί, κρύβοντάς του την αλήθεια για να μη στεναχωρηθεί. Ταυτόχρονα όμως ο γονέας μπορεί να αγωνιά για το ότι το παιδί θα χρειαστεί να μάθει κάποια στιγμή την αλήθεια όταν μεγαλώσει και μπορεί η ξαφνική αποκάλυψη, ότι όλη του τη ζωή διένυε και εξακολουθεί να διανύει μια ασθένεια, να το σοκάρει και αυτό με τη σειρά του να φέρει αντίδραση.
Τα ερωτήματα που μπορεί να απασχολούν ένα γονέα, του οποίου το παιδί πάσχει από μια χρόνια σωματική κατάσταση, είναι πολλά και συνήθως αφορούν το κατά πόσο θα χειριστεί την κατάσταση όσο καλύτερα γίνεται για το ίδιο το παιδί. Πρόκειται λοιπόν για καταστάσεις στις οποίες δεν αποκλείεται ο γονέας να αμφισβητεί το αν ανταποκρίνεται στο ρόλο του όπως θα έπρεπε. Αποτέλεσμα αυτού είναι συχνά να παραμελεί τις δικές του συναισθηματικές ανάγκες, προκειμένου να φροντίσει εκείνες του παιδιού, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα να κρύβει τη θλίψη του για να φαίνεται δυνατός. Δεν αποκλείεται λοιπόν να φτάσει στα όρια των ψυχικών αντοχών του και έτσι να αναπτύξει αισθήματα ανεπάρκειας και απελπισίας, καθώς πιστεύει πως δεν είναι σε θέση να χειριστεί την κατάσταση και έτσι αγωνιά για το μέλλον.
Επιπλέον, είναι επιτακτικό το ερώτημα του κατά πόσο πρέπει να ενημερωθεί το παιδί για την κατάσταση της υγείας του και, αν ναι, σε ποιο βαθμό. Αυτό είναι ένα δίλημμα το οποίο μπορεί να φέρει το γονέα σε δύσκολη θέση, καθώς δεν είναι σπάνιο γονείς που κρύβουν την κατάσταση από τα παιδιά τους, να αντιμετωπίζουν ενοχές για το ότι του κρύβουν κάτι βασικό που αφορά το ίδιο. Στην περίπτωση που αποφασιστεί να ενημρωθεί το παιδί, η αγωνία αφορά τον τρόπο και την ποσότητα των πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθούν. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι φυσικό να κάνουν την κατάσταση να φαντάζει πέρα από τις δυνάμεις του γονέα και έτσι αυτοί να αισθάνονται μειονεκτικά.
Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, οι γονείς θα βοηθηθούν πρώτα στην διαχείριση των δικών τους συναισθημάτων. Θα έρθουν σε επαφή με τις σκέψεις εκείνες που τους δημιουργούν τα δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά και με εκείνες που τους εμποδίζουν να δράσουν ενεργητικά. Ακόμα πιο σημαντικό, οι γονείς θα αντιληφθούν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν κατάλληλα τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, με απώτερο αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους ότι στέκονται βοηθητικά δίπλα στο παιδί τους και ότι ανταποκρίνονται θαυμάσια στο ρόλο τους ως γονείς.